Placky Dosa

Recept, jehož výsledkem jsou na jedné straně křupavé a na druhé straně nadýchané placky, které se jedí nejčastěji s různými chutney, nebo se směsí brambor a kešu ořechů.

Placky Dosa

Doba přípravy: 15 minutes

Doba vaření: 45 minutes

Doba celkem: 1 hour

Porcí: 10 placek

Ingredience

  • 200 g rýže
  • 100 g urad dal (půlená bílá čočka)
  • 30 g chana dal (půlený žlutý hrách)
  • 1 lžička semen pískavice (řecké seno)
  • ½ lžičky soli
  • Olej

Postup

Rýži, urad dal a chana dal properte pořádně pod tekoucí vodou, dejte do větší mísy, přidejte semena pískavice a zalijte půl litrem vody a nechejte nejméně osm hodin namáčet.

Potom dejte rýži a luštěniny společně s vodou, ve které se namáčely, do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Opět předejte do mísy, osolte, přikryjte potravinářskou fólií a nechejte dalších osm hodin fermentovat. Po této době zkuste konzistenci těsta. Mělo by připomínat palačinkové těsto, pokud bude hustší, rozřeďte ho vodou na požadovanou hustotu.

Na pánvici rozehřejte lžíci oleje a naběračkou rozlijte těsto na pánvičku a spodní stranou naběračky rozetřete těsto krouživými pohyby na tenkou kulatou placku. Pokapte pár kapkami oleje a opékejte na mírném plameni.

Obracečkou nadzvedněte okraje dosa po celém obvodu tak, aby se nepřipekly a šly po upečení co nejlépe a bez potrhání vybrat z pánvičky. Dosa se pečou pouze po jedné straně a hotové jsou ve chvíli, kdy spodní strana je opečená do zlatova.

A na závěr...

Poznámka

https://www.indienataliri.cz/placky-dosa/

[počet: 2, průměrně: 5]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Ilona Bansal | všechna práva vyhrazena

Top