Chapati

Chapati je základní indický chléb, u nás by se spíš řeklo placka, který se svojí neutrální chutí hodí jako příloha k většině indických chuťově výrazných jídel. Chapati dokonce plnohodnotně nahrazuje příbor. Utrhněte si kousek, mezi prsty z něj vytvarujte jakoby kornoutek, použijte k nabrání omáčky a užijte si chuť indických lahůdek.

 

Chapati

Doba vaření: 1 hour

Porcí: 10-12

Chapati

Ingredience

  • 400g celozrnné mouky „Atta“ (a trocha navíc na práci s těstem)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 300ml vlažné vody

Postup

Příprava chapati je rychlá a snadná.

V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté začněte po troškách přilívat vodu a postupně pečlivě promíchávejte. Nejdříve se vám z mouky začnou dělat takové žmolky, jak budete postupně přilívat vodu, začne se tvořit těsto. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilívejte postupně až vytvoříte pevné nelepivé těsto. Místu s těstem přikryjte utěrkou nebo překryjte fólií a nechejte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na 12 kousků, každý z nich by měl mít okolo 60 gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, která by měla velikostí zhruba odpovídat golfovému míčku. Tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku, a pak ji poprašte moukou.

Připravené placičky rozválejte na tenkou kulatou placku. Tloušťka placky by měla odpovídat zhruba tloušťce tortilly.

Placku oprašte od přebytečné mouky a dejte na opéct na rozpálenou pánev. Po chvilce placku obraťte na druhou stranu. Při opékání se na placce začnou dělat malé „puchýřky“, ty utěrkou nebo obracečkou opatrně zatláčejte zpět na pánvičku. Jakkoliv to zní nelogicky, když budete „puchýřky“ zatláčet, chapati se bude o to víc nafukovat. Nejchutnější a nejvláčnější chapati jsou právě ty, které se při opékání nafouknou. Pokud se ale nepodaří, vůbec nevadí, i tak budou dobré.

Chapati jsou hotové ve chvíli, kdy vidíte, že mouka už není syrová a na placce jsou malé hnědé flíčky.

Každou placku na jedné straně pomažte ghee nebo máslem a přikryjte poklopem nebo utěrkou - tak zůstanou teplé a vláčné.

A na závěr...

Pokud chcete mít opravdu autentické chapati, kupte si v exotických potravinách mouku Atta - je to celozrná jemně namletá mouka. Jestliže nemáte možnost Atta mouku sehnat, zkuste smíchat půl na půl celozrnnou a hladkou pšeničnou mouku.

Na opékání chapati je nejvhodnější litinová nebo jiná těžká pánev. Pánev co nejvíce rozpalte a chapati opékejte co nejkratší dobu. Pokud byste je opékali dlouho, nebudou vláčné a ztvrdnou.

https://www.indienataliri.cz/chapati/

 

 

 

 

 

 

 

[počet: 14, průměrně: 4.1]

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Ilona Bansal | všechna práva vyhrazena

Top