Carrot Halwa

Tento dezert je sice časově náročný, ale výsledek stojí opravdu za to ! Připravte si netradiční dezert z mrkve, kešu ořechů a rozinek.

Carrot Halwa

Doba vaření: 2 hours, 30 minutes

Porcí: 4

Carrot Halwa

Ingredience

  • 500g mrkve
  • 200ml mléka
  • 1litr mléka na khoya
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce ghee (přepuštěné máslo)
  • 50g kešu ořechů
  • 50g rozinek
  • ½ lžičky mletého kardamomu

Postup

Nejdříve si připravte "khoya"- mléko svařené do husté konzistence. V hrnci přiveďte k varu 1 litr mléka, poté stáhněte teplotu na nižší až střední a za stálého míchání vařte až mléko zhoustne na pevnou konzistenci. Během vaření je potřeba mléko často míchat a se stran hrnce seškrabávat škraloup a vmíchávat ho do mléka. Jakmile mléko začne houstnout, raději míchejte bez přestání, aby se vám nepřipálilo. Příprava khoya trvá zhruba hodinu a jakmile ho budete mít hotové, odložte stranou na další použití.

Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno, převařte 200ml mléka a udržujte ho teplé až do použití.

Na větší pánvi (nejlépe litinové nebo nějaké s dvojitým dnem) rozehřejte ghee a opražte na něm kešu ořechy a rozinky. Jakmile jsou ořechy opečené dozlatova, vyndejte je společně s rozinkami z pánve a odložte do dalšího použití.

Na tu stejnou pánev a zbylé ghee přidejte nastrouhanou mrkev, pořádně promíchejte tak, aby se ghee do mrkve zcela vsáklo. Poté zalijte teplým mlékem a celou směs přiveďte k varu. V bodě varu snižte plamen na minimum, pořádně promíchejte a vařte tak dlouho, až se všechno mléko vsákne do mrkve. Toto může trvat i více než hodinu podle toho, na jak silném plameni vaříte.

Jakmile je mléko vyvařené a na pánvi zbyla jen vlhká mrkvová hmota, přidejte k ní khoya, kešu ořechy a rozinky, oslaďte a přidejte i mletý koriandr.

Opět pečlivě promíchejte a za stálého promíchávání vařte ještě dalších 5 minut než se khoya zcela rozmíchá do mrkve.

Halwu rozdělte do mističek nebo skleniček a můžete servírovat jak teplou, tak nechat vychladnout a konzumovat za studena

https://www.indienataliri.cz/carrot-halwa/

 

 

 

 

 

 

 

[počet: 3, průměrně: 3]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Ilona Bansal | všechna práva vyhrazena

Top